Du köpte väl alla dina julklappar på semestern?
Nej, förmodligen inte. Och risken är rätt stor att du kommer panikköpa några dagen före julafton. Vilket egentligen är lite svårförklarligt. Särskilt med tanke på att det inte är någon direkt överraskning att det kommer bli den 24 december även i år.
Men det är ju så det fungerar. Vi vet att saker kommer att hända, men ändå agerar vi inte förrän det inte går att skjuta på längre. Vi köper julklappar i sista sekunden. Blir klara med företagets mål först i början av januari. Och nycklar ut dem fram till i april. När allt borde varit gjort i december.
Dela ut julklappar i mars
Egentligen borde det inte vara så svårt att köpa julklapparna under sommarsemestern. Det handlar bara om planering. Men samtidigt, hur många år har du inte gjort just det, planerat att vara ute i god tid, men sedan ändå hamnat där i den massiva kön framför disken.
Planering är en sak. Genomförande en annan.
Fast till slut har du alltid lyckats hålla deadline. Köpt alla klapparna i tid. Även om det varit i sista minuten. För att du känner att det är viktigt. Och för att du sannolikt hade känt dig ganska skamsen om du tvingats se dina nära och kära i ögonen och förklara att du tyvärr inte hann.
Då är det betydligt värre med målen. För dem borde ni också ha spritt i organisationen innan årsskiftet. Och ändå är det inte ovanligt att målen fortfarande håller på att brytas ned framme i mars.
Vilket faktiskt är precis lika illa som att dela ut julklapparna då.
Tjänstledig i januari?
Skälet till att det blir så är naturligtvis att deadlinen för målen inte är lika angelägen som julklapparna. Målen måste inte tvunget vara under granen den 24:de. Det är lätt att ursäkta sig, att säga “jag hann inte”. Att tänka att det inte har avgörande betydelse för kollegorna. Allting stannar ju inte upp för det. Och du oroar dig knappast för att behöva möta någons blick och skämmas. Samtidigt, konsekvensen av att målen inte är spridda i hela organisationen förrän långt efter årsskiftet är att medarbetarna inte vet vad de ska förhålla sig till. De kommer tillbaka efter julledigheten och börjar jobba. Utan att veta vad de måste uppnå. Vad som förväntas. Årets första månader ägnas åt förströdda aktiviteter i stället för hårt arbete mot tydliga mål. Och innan du vet ordet av är det sommar.
Satsa på mål under granen
Förmodligen känns jul långt borta just nu. Men du vet att det kommer gå snabbare än du tror och snart står du där i december och fundera över var den här hösten tog vägen. Så bestäm dig redan nu: företagets julklapp till de anställda i år – mål som är ute i hela organisationen innan årsskiftet. Så att alla redan den 10 januari vet vilka mål de jobbar mot, vad de behöver göra och direkt kan börja jobba med att uppnå resultat. För då lär det inte bara bli en God jul – utan även ett riktigt Gott nytt år!
Hör gärna av dig om du vill diskutera hur och vilka verktyg som för bra för framförhållning.
För mer inspiration om framförhållning kolla gärna på https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU